Investiți în comuna Malu Mare!
Strategia câştigătoare a comunei Malu Mare: Plan de dezvoltare, PUG şi studii de fezabilitate pregătite.
Populaţia comunei Malu Mare se apropie de 8.000 de persoane şi este în creştere. Anul se emit peste 500 de autorizații de construire.
In acest an 2022, vom realiza documentatia de urbanism PUZ in vederea schimbarii functiunii urbanistice, pentru o zona din Preajba sat, aferenta DN 55, din zona de locuinte in functiuni complementare locuirii in zona mixta pentru industrie, servicii, depozitare, pentru a atrage noi investitii.
Printre investitorii prezenţi în comună se numără DEDEMAN, SELGROS, MANUFACTURA EST, DAMILA, SOLAREX, IRIDEX, LUCKY AGRO, ADRILEX.
Comuna a atras o nouă investiţie de 13,5 milioane de lei de la ESPACK EUROLOGISTICA, într-un parc logistic.
„ Cred că un factor care a influenţat venirea acestui parc logistic la Malu Mare a fost şi faptul că suntem foarte aproape de noua autostradă şi avem PUG-ul realizat. “
Primăria Malu Mare, jud. Dolj, şi-a construit o strategie de dezvoltare bazată atât pe existenţa Planului Urbanistic General (PUG), ceea ce a simplificat relaţia cu investitorii, cât şi pe realizarea de studii de fezabilitate în vederea accesării finanţărilor pentru proiecte atunci când acestea apar, explica Adela Gherghe, primarul comunei Malu Mare.
„ Consider că fiecare primar trebuie să îşi facă o strategie de dezvoltare a localitatii, să analizeze si sa concluzioneze ce nevoi are localitatea pentru că atunci când faci strategia trebuie sa consulti si locuitorii pentru a spune ce nevoi sunt, ce îşi doresc şi de aici hotarasti dacă începi cu asfaltare, apă, canalizare, şcoli, cabinete medicale, infrastructura rutiera, transport in comun. Eu aşa am gândit şi cred ca sunt pe drumul cel bun. Fiecare localitate trebuie să îşi facă PUG-ul. Daca nu ai PUG este greu să reusesti, să faci de fiecare data PUZ-uri care trebuie să se aprobe, procedure ce durează mult. Trebuie sa gandesti un PUG structurat bine de la început, cu zonă rezidenţială, zonă industriala, fiecare zonă cu destinatia ei “.
O altă componentă în strategia de dezvoltare a primăriei, de data aceasta faţă de finanţarea investiţiilor publice ţine de realizarea de studii de fezabilitate.
„ Noi am avut o astfel de gândire la nivel de primărie: să facem cât mai multe studii de fezabilitate şi când apare o oportunitate, un OUG cu finanţări, o măsură de fonduri europene, să băgăm proiectul la licitaţie pentru a-l putea implementa cât mai repede. Traim in epoca digitalizarii si vitezei si oportunităţile sunt tot sub aceasta influenta, adica apar repede si se duc la fel de repede. Aflam că până la o anumită data trebuie depuse proiectele şi dacă n-ai proiect ai cam pierdut, pentru ca până reuşeşti să îl realizezi a trece oportunitatea “.
Primăria Malu Mare plănuieşte mai multe investiţii din fonduri publice în următorii ani, iar printre acestea se numără finalizarea proiectului infiintare retea de distributie de gaze naturale in toata comuna dar şi finalizarea proiectului pentru reteaua de canalizare si bransamente in Zona Selgros si Malu Mare sat.
Avem stabilit si vom incepe asfaltarea strazilor din zona Selgros : Ficusului, Pinului, Zambilelor, Lalelelor, Lamaitei, Artarului, Mesteacanului, Perilor, Fagului, Ulmului, Piersicului, Petuniilor precum si Salcamilor, Stejarilor, Plopilor, Aleea 1 Teilor, din sat Malu Mare,
„ Îmi doresc să terminăm canalizarea în Malu Mare, sa asfaltam strazile mentionate, sa avem reteaua de gaze functionala şi putem spune că suntem într-un mic orăşel deja ”.
Investim în învățământ
- construim in zona Selgros o gradinita cu program prelungit
- modernizam gradinita din sat Preajba
- modernizam scoala generala sat Malu Mare
Investim în sănătate
- modernizăm dispensarul din sat Preajba
Investim în siguranță
- inființăm Poliția Locală
- avem sistem de supraveghere video funcționale
- existența unui post de poliție
Investim în transport & infrastructură
- introducem transport RAT în toată comuna
- modernizăm stațiile de autobuz și amplasăm unele noi acolo unde acestea nu există
- construim parcare în zona Biserica sat Preajba
Investim în agreement
- amenajăm lacul din zona Preajba
- construim un parc în sat Malu Mare în zona Miniteren de sport
„ Eu văd în următorii zece ani Malu Mare pe un loc fruntas în judeţ în ceea ce priveşte deschiderea, bugetul local, pentru că prin aducerea investiorilor creezi locuri de muncă, îţi vin bani la buget, poţi face o investiţie, poţi investi în şcoli, în sănătate, în sport, în drumuri, în trotuare “.
Într-o zonă cu potențial vin și dezvoltatorii imobiliari pentru locuințe.
„ Avem 2 zone cu blocuri în construcție sau deja finalizate și locuite. Sunt mai mulţi dezvoltatori care fac case aici, sunt frumos făcute, bine aranjate, proiecte tip, drumurile pregatite pentru asfaltare, spaţiu verde. De asemenea în cartierul rezidențial din zona Selgros sunt deja functionale magazine, farmacii, piscine pentru agrement, pensiuni, restaurante, aprozare, pet-shop, cabinete stomatologice, saloane de înfrumusețare ".
Poziția noastră este strategică și privilegiată. Suntem la câțiva kilometri de drumul expres Craiova - Pitești. Și acești kilometri sunt în mare parte pe drum cu 4 benzi. Astfel investitorii existenți și cei viitori se vor bucura de un acces facil pentru transportul de marfă și persoane.
Malu Mare este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Malu Mare (reședința), Preajba și Preajba Nouă.