Primaria Malu Mare susține campania pentru combaterea ambroziei

Publicat la 29.07.2021 15:04:38, ultima actualizare la 05.06.2022 10:59:25

Planta

Denumită și „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei”, ambrozia este originară din America de Nord și face parte din grupul plantelor în curs de naturalizare și aclimatizare în România, cu o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare, cu implicații majore asupra sănătății populației.

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atingând nivelul maxim la amiază, minimumul fiind după ploaie și noaptea.

Simptome

Polenul produs din abundență de ambrozie este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile: rinită alergică, conjunctivita alergică și chiar astm bronșic.

Alergia la polenul de ambrozie – manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație – este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu raspunde” la tratament.

Combatere

Ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și parcuri.

Potrivit DSP, există patru metode de combatere a ambroziei: *manuală, adică smulgerea plantei înainte de înflorire sau cosirea manuală a acesteia (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafețe mici); *mecanică, prin lucrări agricole – coasă mecanică, grapă cu discuri, combinator (inconvenient – nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna, tăierile trebuie adaptate la înălțimea tulpinilor, sub 5 cm de la nivelul solului); *chimică, prin ierbicidare (inconvenient – risc de impact ecologic asupra sănătății: substanțele eficiente împotriva ambroziei distrug și plantele din culturi); *biologică: infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium și Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage.

Anunt public privind masurile de prevenire,combatere si distrugere a buruienii ambrozia

Anunt public nr.7094/15.05.2019 

LEGE nr.62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia

Legea nr.62/09.03.2018